Германия обмисля забраната на ChatGPT

0

Популярният чатбот на OpenAI ChatGPT е изправен пред забрани в няколко европейски страни (AP)

Германия обмисля забрана на ChatGPT поради опасения за поверителността, според местни доклади.

Ръководителят на защитата на данните на страната Улрих Келбер каза пред вестник Handelsblatt, че германските регулатори комуникират с италианските си колеги, след като Италия забрани AI chatbot.

„По принцип подобни действия са възможни и в Германия“, каза г-н Келбер.

Италия блокира ChatGPT, след като нейните органи за защита на данните заключиха, че системата няма подходящо правно основание да събира лична информация за хората, които я използват.

Създателят на ChatGPT OpenAI събира някои данни, за да помогне за обучението на алгоритъма за изкуствен интелект, който генерира отговори.

Италианските власти също обвиниха OpenAI, че не извършва проверки за проверка на възрастта на своите потребители на ChatGPT, като младите потребители потенциално са изложени на „неподходящи отговори“.
Италианският орган за защита на данните GPDP заяви, че OpenAI няма правно основание да оправдае „масовото събиране и съхранение на лични данни с цел „обучение“ на алгоритмите, които са в основата на работата на платформата“.

Съобщава се, че други европейски регулатори на данни също водят разговори с италианската агенция за защита на данните, включително наблюдателни органи във Франция и Ирландия.

„Продължаваме да се свързваме с италианския регулатор, за да разберем основанията за тяхното действие“, каза говорител на комисаря по защита на данните на Ирландия (DPC) пред Ройтерс.

„Ние ще се координираме с всички органи на ЕС за защита на данните във връзка с този въпрос.“

Италия беше първата западна страна, която забрани ChatGPT, но приложението също не е достъпно в страни, където много приложения в САЩ са блокирани, като Китай, Иран, Северна Корея и Русия.

Европейската потребителска организация BEUC призова за разследване от Европейския съюз „на рисковете от ChatGPT и подобни чатботове за европейските потребители“.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук