Германия заделя 156 млрд. евро за спасяване на икономиката

0
102
няколко милиарда евро

Германия заделя безпрецедентната бюджетна сума от 156 милиарда евро за спасителни мерки в икономиката в резултат от пандемията Covid-19. Въпреки това правителството очаква значителен икономически спад.

За първи път от шест години федералният бюджет излиза на червено. Договорен беше общ финансов пакет на стойност до 750 милиарда евро за смекчаване на щетите от избухването на коронавирус в най-голямата икономика в Европа. Размерът на общият финансов пакет се равнява на близо 22% от БВП на Германия.

Правителството ще подкрепя както големи концерни, така и малки и средни предприятия, самонаети, хора на изкуството и семейства. Създава се Фонд за стабилизиране на икономиката, обяви икономическият министър Петер Алтмайер.

Освен допълнителния държавен бюджет в размер на 150 млрд. евро, пакетът също така включва икономически стабилизационен фонд за 100 млрд. евро, чрез който ще може да се поемат директни участия в дружества, засегнати силно от коронавируса, още 100 милиарда евро за кредити за намиращия се в затруднение бизнес и още 400 милиарда евро под формата на заемни гаранции за обезпечаване на корпоративен дълг, намиращ се в риск от просрочване.

Предложението на правителството трябва да бъде гласувано в сряда от Бундестага, а в петък – от горната камара на парламента.