Гешев отказва да се яви в парламента заради полицейското насилие

0
Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев отказва да се яви в парламента, за да бъде изслушан за полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналата година. Това става ясно от негово изявление пред БТА. Според шефа на държавното обвинение би било нарушение на закона от него да се иска информация по конкретно дело. Това би означавало намеса в работата на независимата съдебна власт.

Кадри на брутален полицейски побой срещу протестиращи (видео)

Изслушването на Гешев бе поискано след като в края на миналата седмица бяха разпространени кадри с брутален побой от полицейски служители срещу група студенти, арестувани на 10 юли миналата година. Записите са от охранителни камери на министерския съвет. Близо година те бяха крити както от МВР, така и от НСО. За записите прокуратурата е била уведомена още миналата година.

Въпреки това държавното обвинение досега си мълчеше. Едва след като кадрите станаха обществено достояние оттам обявиха, че са повдигнали обвинения на четирима служители. Не става ясно на какъв етап е делото. Въпросните полицаи се отърваха с леки дисциплинарни наказания. Един от тях дори обжалва.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили