Гешев съобщи за пореден шпионин в руското посолство

0
Unsplash

Пореден шпионин в руското посолство е разкрит от ДАНС, съобщи прокуратурата.Става дума за военния аташе, който според разследващите се е интересувал от броя на американските военни, които се разполагат у нас по време на учения. Длъжността му бе съобщена от руското посолство.

По случая е образувано дело, но тъй като дипломатите имат имунитет срещу заподозрения в шпионаж не може да се направи нищо освен да бъде обявен за „персона нон грата“ и да му се даде срок да напусне. Това вече е сторено, обявиха от външно министерство. Дипломатът има 72 часа да напусне България. Министерството на въшните работи веднага излезе със съобщение, че руснакът е обявен за персона нон грата и има 72 часа да напусне страната.

„В периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това е поредният изгонен заради шпионаж руски граждани. В края на септември други двама дипломати бяха обявени за персона нон грата. Подобни съобщения имаше през януари и миналия октомври.

 

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал