Гешев се яви в парламента, за да не каже нищо

0
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента, след като ден по-рано отхвърли поканата на депутата Николай Хаджигенов да присъства на комисията за полицейско насилие и подслушване. В четвъртък обаче той отиде на правна комисия като многократно се оплака, че го извикали по спешност и той трябвало да пътува часове, за да стигне навреме.

Гешев отказа да даде каквато и да е информация за конкретни разследвания. Той непрекъснато повтаряше, че депутатите не могат да го питат за производства, защото се намесват в работата на съдебната власт. Главният прокурор обясни, че бил възмутен от записа с бруталния полицейски побой срещу протестиращи от миналата година. Каза обаче, че не можел да коментира делото срещу служителите на МВР.

Обяснявайки, че не може да бъде питан за каквито и да дела, главният прокурор се закани да атакува пред Конституционния съд разпоредбата от правилника на народното събрание по силата на която е извикан. Очевидно целта му е да се ликвидира възможността това да се случва занапред.

Гешев отказа да говори и за подслушването на протестиращи, вършено в рамките на дело за въоръжен бунт и въстание, по което е обвинен хазартният бос Васил Божков. Според шефа на държавното обвинение прокуратурата дори е защитила правата на протестиращите, защото е обвинила човека, който искал да радикализира недоволството им.

Гешев обясни, че можел да си наеме частна фирма да го охранява, защото заплатата му била добра. Щял да го направи, ако му се отнеме държавната охрана, както настояват от ИТН и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили