Гешев внесе искането за имунитета на Кирил Петков

0

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител К.П., бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от К.П. на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. К.П. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на К.П.

Проверката започна в спецпрокуратурата през август 2021 година, след като бяха подадени няколко сигнала за това, че Кирил Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за служебен икономически министър.

През октомври 2021 г. Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че „се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство – в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър“.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук