Гласуваме в 330 секции, в 20 от тях – машинно

0
47
217 652-те пълнолетни жители

217 652-те пълнолетни жители на област Русе ще упражнят правото си на глас в 330 секции на предстоящите в неделя избори за президент на страната.

Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова.

В 20 от избирателите ще могат да упражнят конституционното си право машинно. 16 от машините ще бъдат в община Русе, по две – в Бяла и Ветово. В Русе по 7 машини ще има в избирателните секции в училищата „Възраждане“ и „Дойче шуле“, две ще бъдат в СОУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“. Машините ще бъдат поставени в събота, а членовете на секционните избирателни комисии вече са минали съответното обучение.

Гласоподавателят решава сам по какъв начин ще упражни правото си на глас – машинно или с хартиена бюлетина.

213 са избирателните секции на територията на Община Русе, като в тях трябва да гласуват 155 106 души. Утре, 4 ноември, ще бъде решено дали ще бъдат разкрити допълнителни секции в ареста, двете болници, Психодиспансера, АГ-комплекса.

За избирателите с увреждания ще има две подвижни урни. Заявка за гласуване по този начин са направили 110 души. По една подвижна урна ще има в общините Бяла и Иваново. От РИК напомниха, че в подвижните урни имат право да гласуват само хората с увреждания, но не и техните близки или грижещите се за тях.

Изборният ден ще започне в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта. Ако по това време пред някоя от секциите има чакащи гласоподаватели, членовете на секционната комисия ще вземат личните им документи и те ще могат за упражнят

Тъй като задължителен е изборът само за президент и вицепрезидент, а референдумът е по желание, ангажимент на комисиите ще бъде да напомнят на гласоподавателите, че има и допитване, и да ги питат дали искат да получат бюлетина за референдума. Ако някой е упражнил правото си на глас за президентския вот, но не е участвал в рефрендума, няма да може повторно да се върне и да гласува и в него, уточни г-жа Маркова.

Три социологически агенции са зявили намерение за паралелно преброяване по метода екзит пол, каза още Мирослава Маркова.