Гласувано! Кметът и старейшините на Русе с по-високи заплати

0

Кметът на Русе и общинските съветници вече ще получават по-високи заплати.

Това стана факт след ката но вчерашната сесия мнозинството от старейшините подкрепи предложението на общинската администрация.

Вместо срещу досегашните 2500 лв. кметът Пенчо Милков вече ще се разписва срещу 3900 лв. Увеличението е 56 на сто. Съветниците пък ще получават 75 % от минималната работна заплата – 450 лв. за сесия и 18 % от МРЗ – 108 лв. за участие в заседание на комисия. Увеличението на заплатата на Милков ще се отрази и на възнаграждението на председателя на Общинския съвет Иво пазарджиев, което е 90 процента от кметската заплата. С 20 процента ще бъдат увеличени и заплатите на кметовете на населени места.

Решението бе подкрепено от съветниците от групите на МК „БСП за България“, „Патриотите-ВМРО“, „Атака“, „Демократична България-Обединение“ и ДПС. Против гласуваха старейшините от ГЕРБ и СДС. То бе предшествано от ожесточени дебати, част от които често прехвърляха границите на „добрия тон“. Опозицията направи предложения за по-малък размер на увеличението, но те не бяха приети от мнозинството. Основният мотив на управляващите и подкрепящите ги беше, че „навсякъде в Европа този труд се заплаща“ и че възнагражденията се изплащат от държавния бюджет и няма да се отразят на местната хазна.

 

Бъди свободен