Главният прокурор Иван Гешев посети Вашингтон

0

ПОДКРЕПАТА И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ КАТО ОСНОВА НА СИГУРНОСТТА И ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА БЕ ОСНОВНА ТЕМА НА СРЕЩИ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ ВЪВ ВАШИНГТОН

Главният прокурор Иван Гешев посети гр. Вашингтон – столицата на Съединените американски щати, където проведе редица срещи с официални лица от Камарата на представителите на САЩ. Той бе придружен от Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България и административен ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен.

С конгресмен Ник Лалота Иван Гешев обсъди стратегическото място на България в НАТО и ЕС по прилагането на ефективни разследвания за предотвратяване на опитите за чуждо влияние и налагане на антидемократични настроения в обществото. Конгресменът подчерта важността на внесения през 2023 г. за обсъждане в Конгреса Black Sea Security Act, който предвижда надграждане на общите действия на държавите в Черноморския регион за подобряване начините на комуникация и повишаване на киберсигурността.

Сигурността в Черноморския регион и отстояването на върховенството на правото бе акцент и в срещата на Иван Гешев с конгресмен Брандън Уилямс. “Взаимодействието и обмяната на информация с нашите партньори трябва да бъде по-осезателна, за да може да бъдат отблъснати всякакви опити за налагане на интереси, противоречащи на интересите на нашите държави”, отбеляза Иван Гешев и подчерта, че “единствено с общи действия и взаимопомощ българската държава би могла да защити външната граница на ЕС”.

Главният прокурор се срещна и с конгресмен Андрю Гарбарино. Двамата обсъдиха противодействието на страната ни в законодателноправен аспект на киберпрестъпленията. Обединиха се около становището, че в ерата на дигиталния подем интернет престъпленията поставят държавите пред предизвикателство и усложняват работата на законодателните органи за гарантиране сигурността на гражданите. На срещата окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов представи работата на новосформирания отдел “Киберпрестъпления” при НСлС.

Конгресмен Гарбарино е член на Комисията по вътрешна сигурност и финанси и за него представляваше интерес предоставената от главния прокурор Иван Гешев информация по отношение действията на Прокуратурата на Република България за борба с организираната престъпност, интернет престъпленията и защитата на правата и сигурността на гражданите.

В рамките на своето посещение главният прокурор проведе работни срещи и с представители на офисите на конгресмените Джаред Московиц, Майк Лоуер и Майк Търнър. Теми на разговорите бяха правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредно руско влияние с цел защита на евро-атлантическите ценности и върховенството на закона.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук