„Глобалното измерение“ – повече или по-малко познати евреи с русенски корен

0
89
„Глобалното измерение“

Разказ за историята на повече или по-малко познати евреи с русенски корен е изложбата „Глобалното измерение“, която ще бъде официално открита в Русе утре, 15 юни.

Върху 18 табла екипът е подредил съдбите на 34 личности от еврейски произход. Сред тях са писателят-нобелист Елиас Канети, професорът по генетика Самуил Рефетов – предложен за номинация за Нобелова награда, драматургът Леон Даниел и художникът Андрей Даниел – баща и син, музикантът и композитор Милчо Левиев, поетесата Дора Габе и др. Освен българския им произход, тези личности ги обединява и това, че изнасят по света най-доброто, което може да бъде свързано с името на България.

Изложбата е част от проекта „България им даде от своята сила“, обединил творческите и изследователските усилия на председателя на дружество „Канети“ проф. Пенка Ангелова, историка д-р Веселина Антонова, журналистите Детелина Каменова и Виолета Радева, художниците Елица Попова, Гриша Кубратов и Александра Ивайлова. Предстои да бъде издаден и сборник с 34 биографични статии. Проектът се осъществява от международното дружество „Елиас Канети“ и е единственият от Русе, финансиран по линия на българското европредседателство.

Изложбата ще бъде подредена в  Дом „Канети“ на ул.“Славянска“, официалното откриване ще бъде в 17,30 часа на 15 юни.