Глобалното затопляне задълбочава пропастта между бедните и богатите страни

0
96
climate changes impact

Климатичните промени са направили богатите държави още по-богати, а бедните – още по-бедни. Това се казва в доклад на Националната академия на науките на САЩ, цитиран от Fast Company.

Проучването на академията разглежда проблемите с неравенството за периода 1961 и 2010 година. То показва, че благосъстоянието на жител в бедните страни е с 17%-30% по-ниско поради изменението на климата. Разликата между силните и изоставащите страни е с около 25% по-голяма спрямо периодът, когато климатът е бил стабилен.

Северни страни като Норвегия и Швеция например, са се облагодетелствали, тъй като климатът им е станал по-мек, а Нигерия и Индия са станали още по-горещи с всички неблагоприятни последици от това за населението им.

Предишни изследвания са установили връзка между температурата и икономическия растеж. Топлинните вълни вредят на реколтата и правят хората по-малко продуктивни. За студена страна като Швеция обаче, затоплянето може да бъде полезно.

Същевременно изследването е установило, че икономиката на Индия днес е доста по-слаба в сравнение с хипотетичен сценарий, в който няма глобално затопляне.

Изводът е, че страните, които ще бъдат най-силно засегнати от изменението на климата в бъдеще, са тези, които са направили най-малкото, за да го причинят.

За да се ограничи глобалното затопляне, е необходимо всички страни да изпълнят поетите ангажименти по Парижкото споразумение за климата, което цели устойчиво развитие и повече източници на възобновяема енергия.