Глоби за неподготвени за зимата автомобили от днес

0
535
Глоби на собствениците на неподготвените за зимата автомобили

От днес пътните полицаи ще налагат глоби на собствениците на неподготвените за зимата автомобили, напомнят от „Пътна полиция“.

До момента акцент в традиционната акция „Зима“ бяха пешеходците, велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. От днес центърът на внимание се премества върху автомобилите.

Пътните полицаи ще проверяват дали леките коли са с подходящи за зимни условия гуми – зимни, или с поне 4 мм. грайфер. На проверка ще подлежат също светлините, чистачките, системите за измиване на стъклата, наличието на аптечка, триъгълник, пожарогасител и т.н., и дисциплината на водачите.

За износени или повредени гуми глобата е 50 лева. При открита друга неизправност по автомобила, в зависимост от това дали тя е незначителна или създава опасност от катастрофа, санкцията е между 50 и 500 лева.

От „Пътна полиция“ припомнят, че по време на акция „Зима“ през ноември 2018 г. са проведени 639 специализирани акции. Направени са общо 53 659 проверки. За периода са констатирани 3747 нарушения, като са взети повече от 15 000 мерки – актове, глоби, спиране от движение на автомобили и др.