Глобиха 5000 лв. фирма, не допуснала експерти на РИОСВ

0

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на имуществена санкция в размер на 5000 лв. на „Форез БГ“ ЕООД за неосигуряване достъп на контролни органи, е оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно, съобщиха от съдебната палата.

На 17.05.2021г. експерти на РИОСВ-Русе поискали да извършат планова проверка на дружеството, което е с предмет на дейност производство на пластмасови части за автомобилната индустрия. Производствената площадка на фирмата била оградена и заключена. На вратата била поставена табела с надпис „Зона с ограничен достъп“ и телефони за контакти на служители. Въпреки обещанието на един от тях, че ще окаже съдействие, не се появил никой да отключи. Подобна ситуация експертите са имали и на 19.04.2021 г. За неосигуряването на достъп за извършване на контролна проверка на дружеството бил издаден акт, а впоследствие и наказателно постановление с минималната предвидена по закон санкция 5000 лв.

Районен съд – Русе е счел нарушението за безспорно установено от всички доказателства по делото, включително и показанията на актосъставителя, според когото на територията на площадката е имало работници и е била налице възможност само с един телефонен разговор от страна на българския представител на дружеството да бъде осигурен достъп. Формалното декларирано съгласие и обещание не могат да обосноват извод, че дружеството е изпълнило своите задължения, произтичащи от Закона за управление на отпадъците. Според съда, деянието не е маловажно и за това, че не се касае за инцидентен случай. Не е смекчаващо обстоятелство и факта, че реално е била извършена проверка два дни по-късно, тъй като през този период е възможно да бъдат отстранени нарушения на екологичното законодателство.

Възраженията на „Форез БГ“ ЕООД са били отхвърлени и от касационната инстанция, която е счела решението на Районен съд за правилно и законосъобразно, поради което същото вече е в законна сила.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук