Глобяват директорите на училища до 2 000 лева за ученик без маска

0
1062

Такива санкции ще се налагат от контролните  органи- РЗИ и от БАБХ на директорите на училища, които не спазват указанията за COVID-19 мерките и превенцията срещу него. Това съобщиха  по btv в предаването „Тази сутрин“заместник- министърът на образованието Таня Михайлова и представител на РЗИ.

 От РЗИ уточняват, че глобите за директори на училища при първо нарушение  могат да са 1000 до 2 000 лева, а при повторно от 2000- до 5 000 лева.

Санкции ще се налагат и на цялото училище, при повторно нарушение на директора за липса на контрол на носенето на маски.

Глоби ще има и за физическите лица в училищата и детските градини, които не спазват предписанията: от 300 до 1 000 лева при първо нарушение  и от 1000 до 2 000 лева при повторно.

Служителите в детските градини и училищата  ще плащат от собствения си джоб, стана ясно още от участието на  представителите на МОН и на РЗИ в предаването.

В детските градини и ясли задължително в кухненските блокове персоналът  задължително ще работи с маска или шлем и ръкавици.

Започват усилени проверки за спазване на тези мерки, уточниха още от РЗИ.