Глобяват над 50 семейства, които не пускат децата си на училище

0
37
Четвъртък ще бъде неучебен ден

Над 50 семейства от област Добрич ще бъдат глобени, защото не пускат децата си на училище.

Това съобщиха от Регионалното управление по образованието. Основно това се отнася до родители и деца от ромски произход. Случаите са установени от началото на учебната година до края на февруари от екипите по задържане в образователната система на деца и ученици.

Между 50 и 150 лева са глобите при констатиране на първо нарушение от страна на семействата. При повторно те са 300 лева, но такива в Добричко все още не са налагани. Единични са обаче случаите, в които наказателната мярка действа.

„Предпочитат да си платят глобата и детето да не ходи на училище. Предимно са момиченца между 13-15 години и са от ромски произход. Просто заявяват, че няма да ходи на училище, без да изтъкват мотиви“, каза Петър Петров, ст. експерт по организация на средното образование в РУО – Добрич.

Близо 6000 адреса са обходили екипите в Добричка област от началото на учебната година до края на февруари. Благодарение на дейността им, 111 деца са върнати обратно в клас и то трайно, защото са прекъснали образованието си само за година – две.

85% от децата, които са издирвани, се оказват в чужбина, 10 на сто са мигрирали със семействата си в други части на страната. Екипите ще продължат да работят, като сега са насочили усилията си към децата в риск от изпадане от образователната система.