Големите награди от ретропарада отпътуваха за старата столица 

0
199
Големите награди

Автомобили от старата столица Велико Търново спечелиха големите награди в тазгодишното издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети, който се проведе в Русе. 

MG от 1959 година, собственост на Иван Александров от Велико Търново получи наградата на кмета на Община Русе,  BMW 200CS от 1966 година, отново от старопрестолния град, спечели сърцата на публиката и беше отличено с нейната награда. 

Наградата на Фондация „Русе –град на свободния дух” отиде при председателя на Старозагорския автомобилен клуб Ретро – Тоньо Желязков, който се представи с Opel GT от 1969 година. Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ” отличи Даниел Петров от Русе с Рено Alpin от 1971 година. Бяха раздадени още специални награди и награди за отлично представяне и всеки получи по нещо за спомен от събитието. 

В тазгодишното пето издание имаше рекорден брой участници, над 100 автомобили и мотоциклети от Бургас, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Варна, София, Хасково, Силистра, Свищов, Разград, Кубрат, Плевен, Ботевград, Попово, както и 15 коли от Румъния. Ретро возилата, създадени в периода между 1920 – 1989 година, бяха от почти всички по-известни марки, като значителна част от тях идват за първи път в Русе. 

По време на парада беше представена постерна изложба и модно ревю на тема „Модата през годините в Русе“. Изложбата представи хронологично промените в облеклото на русенци в периода 1920 до 1989 г. Проучването е направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, които сами конструираха и изработиха моделите. Дефилето пренесе публиката в миналото на града и събра много овации.