Големите ученици могат да се върнат в клас, ако имат зелен сертификат

0
Снимка: Usnplash

Учениците от 5 до 12 клас могат да се върнат към присъствено обучение, ако 50% от децата във всяка паралелка имат зелен сертификат.  Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, съобщи просветното министерство.

Преболедувалите, ваксинирани или изследвани ученици няма да се тестват, става ясно от нея. Тези, които нямат зелен сертификат, ще продължат с онлайн обучението, докато държавата осигури тестове за регулярно изследване. Според здравния министър Стойчо Кацаров те са закупени и доставките се очакват.

Към момента само учениците от 1 до 4 клас учат присъствено. Те се изследват два пъти седмично с щадящи тестове.

По министерството на здравеопазването ваксинираните ученици в страната са 6.84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000.

„Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата“, заявиха още от просветното министерство.

Най-добрата агенция за подбор на персонал