Google и британското здравеопазване

0
67
Google и британското здравеопазване

Google се опитва да направи пробив в средите на лекарите и болничните заведения и с това може да промени британското здравеопазване. Всичко започна със събирането, организацията и съхранението на пациентски данни от технологичната компания DeepMind, която е част от групата на Alphabet. Сега обаче планират да интегрират услугата със своята интернет търсачка Google, а това предизвика остри критики и повдигна въпроса за сигурността на личните данни, съобщава Bloomberg.

DeepMind събира информация от медицинските досиета на милиони британци, която помага на лекарите да диагностицират заболяванията и да следят състоянието на своите пациенти. До този момент компанията не предвиждаше свързване на нейния бизнес с този на Google.

След промяна в плановете обаче се оформиха различни мнения. От Google са категорични, че пациентските данни ще бъдат защитени по същия начин, по който и досега, но според критиците интеграцията отваря вратата за мащабни злоупотреби.

Как биха реагирали пациентите, а и медицинските заведения, ако тази информация бъде използвана с комерсиална цел?

„Google превръща пациентските данни в „тайна“ интелектуална собственост, която гарантира, че лечението в бъдеще ще става все по-скъпо. Корпорациите се управляват от финансовите резултати, а в основата на Google Health стои преди всичко печалбата“, смята Дебора Пийл от базираната в САЩ организация Patient Privacy Rights.

Дигиталната реформа има и своите привърженици.

От DeepMind изтъкват, че обработват медицинските досиета само с разрешението на съответните болници и медицински центрове и, че те се съхраняват в център, който няма общо с Alphabet и няма физическа връзка с останалите данни от сървърите на компанията. Противоречивото отношение към дигитализацията и събирането на данните обаче може да постави под натиск усилията на Alphabet да разшири пазара на здравните си услуги.