Google представи гласов преводач в реално време

0
Google представи гласов преводач в реално време

В световния бестселър на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“ се споменава за т.нар. „вавилонска рибка“, която може да превежда на и от всички езици в реално време.

Началото на превръщането на тази научнофантастична идея в реалност вече е поставено. На изложението CES 2019 в Лас Вегас Google представи най-новата функция на гласовия си асистент – превод на разговори в реално време на и от някои от езиците, които поддържа.

Всичко, което трябва да направи потребителят на Google Assistant, е да каже „Хей, Google, бъди моят испански преводач“. След секунда приложението подава сигнал, че е готово да превежда. Човекът изговаря на своя език 1-2 изречения, които Assistant превежда с глас и изписва на екрана. Системата остава в готовност и превежда и отговора на събеседника.

Технологията все още е в начална фаза и не винаги работи по план. Хората често променят ритъма и темпото на разговора, което може да обърка гласовия асистент. Поради това той подава звуков сигнал, когато е готов за следващото изречение.

Услугата за момента ще се предлага само на умни дисплеи с Google Assistant. След усъвършенстването ѝ тя ще стане достъпна и през други устройства, включително и смартфони. Гласовият асистент на компанията ще може да превежда разговорите на 27 езика.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили