Горанов отрече придобиването на акции на ПИБ да е държавна помощ

0
160
Бюджет

Придобиването от българската държава на акции на Първа инвестиционна банка не е държавна помощ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като стана известно, че чрез Българската банка за развитие държавата е придобила 70% от увеличението на капитала на ПИБ на проведения в сряда аукцион. Това са около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%, какъвто е тавана, определен от БНБ.

Горанов похвали ПИБ като най-голямата банка, притежавана от местни лица, която е изцяло с български капитал, и е петата най-голяма банка в България.

На пазара до сряда никой не бе записал акции от увеличението на капитала на ПИБ и така се стигна до риск държавата да не успее да изпълни единствената останала пречка пред изпълнението на изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната.

Общо увеличението на капитала е за 200 млн. лв. и се налага заради установения при проверка от ЕЦБ миналата година капиталов недостиг. Попълването му е последното неизпълнено досега изискване към кандидатурата на България за влизане първо в чакалнята на еврозоната – механизма ЕРМ-2, а впоследствие и в еврозоната и в банковия съюз.

Финансовият министър обяви, че няма крайни срокове за кандидатстването на България за Банковия съюз и чакалнята на Еврозоната: „Когато сме готови, тогава“, отвърна той, но все пак изрази надежди за тясно сътрудничество с Банковия съюз още идния месец.