Готви се депозитна система за връщане на пластмасовите бутилки

0
Снимка: Unsplash

Подготвя се депозитна система за връщане на пластмасовите бутилки, съобщи бТВ. Идеята е потребителят да плаща малка такса при купуване на напитки, а след това парите да му бъдат възстановявани при връщане на бутилка.

Една от идеите е пластмасовите шишета да бъдат връщани във вендинг машини, които да се монтират в големите търговски вериги. Тази система обаче трудно ще включва малките търговски обекти, защото ще означава повече разходи за купуване на техника. Затова се търсят варианти и те да бъдат включени.

По този начин ще стимулираме поток на по чисто са събран материал с изключително високо качество, тъй като ние използваме 100% рециклируеми опаковки с качество за контакт с храни и е важно те да бъдат събрани. По тоз начин индустрията ще има законово легитимен достъп до този материал, за да изпълни задълженията си за връщане обратно в нова опаковка“, заяви пред бТВ директорът на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова.

За да заработи тази система ще са нужни и законови промени, обясни Илияна Павлова от Българската стопанска камера. По думите й екоминистърът Борислав Сандов е обещал, че такива ще има.

Според Величкова индустрията отдавна ползва 100% рециклируем материал. Има обаче и пластмаси, които не могат да се ползват повторно.

Една от държавите с най-добри резултати след въвеждане на депозитна система е Норвегия. Там вече се влага над 80% рециклирано съдържание в новите опаковки, а се събират почти 100% от тях. В Норвегия опаковки се приемат обратно дори от онлайн магазините, а депозитът е освободен от ДДС.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили