Готвят празничен „биг брадър“ за търговците

3
2210

Традиционно в този период инспекторите масирано проверяват търговските обекти за издаване на касови бележки, а ресторанти и хотели – за укриване на приходи, чрез неотчитане на авансовото плащане на консумацията за множеството колективни тържества.

Контролните екипи ще разполагат с информация за обективните обороти по време на настъпващите празници от преки наблюдения и с показания от дистанционната връзка на фискалните устройства със системата на НАП.

Едновременно с проверките на касовите апарати, инспекторите ще следят и дали се спазва осигурителното законодателство, дали продавачите имат сключени трудови  договори, както и подадени ли са всички осигурителни декларации в НАП.

Досегашната практика показва, че всяка четвърта проверка по време на големите коледни пазарувания е завършила с установено нарушение. От приходната агенция предупреждават, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лева, а при юридическо – може да се стигне и до запечатване на търговския обект.


3 КОМЕНТАРИ

  1. “Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта, която остава по-ниска от средната стойност за ЕС…” – какво общо има този текст със статията за търговския биг брадър???

  2. Служителите от НАП са толкова мързеливи,че дори и в двора им да бъде коледния базар, нищо няма да проверят.Виж там,на място в топлата сграда и в лукса,тежко го дават!