Говорилня: Пореден разговор за облекчаване на трафика между България и Румъния 

0

Взаимно разбирателство за облекчаване на трафика между България и Румъния бе постигнато на инициираната от министър Николай Събев среща между заместник-министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов и заместник-ръководителя на Посолството на Румъния в София Богдан Цебрян, съобщиха от пресцентъра на министерството.  

На срещата са дискутирани възможностите за облекчаване на преминаването през българо-румънските гранични пунктове, особено през летния сезон, техническото състояние на инфраструктурните съоръжения, както и предстоящото откриване на фериботната линия Русе-Гюргево. Заместник-министър Найденов е предложил граничният контрол на фериботната линия Русе – Гюргево да бъде на българска територия с цел по-бързо стартиране на линията. Той пое ангажимент, че министерството ще съдейства за предоставянето на графика за 2022 година за предстоящи и планирани ремонти на довеждащата пътна инфраструктура до граничните пунктове на Република България и съседните страни, уточняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  

Румънският дипломат е подчертал, че задръстванията на българо-румънските гранично-пропускателни пунктове се дължат на увеличения тежкотоварен трафик с близо 250% спрямо миналата година, както и със засиления контрол над емигранти. 

По отношение на изграждането на нови мостови съоръжения заместник-министър Найденов е посочил, че това е вариант, чрез който да се намали концентрацията на товарни автомобили на съществуващите пунктове и да се облекчи трафика. Българската страна отново е подчертала необходимостта предпроектните проучвания за изграждане на нови мостове да бъдат направени едновременно за петте локации. От своя страна Цебрян е заявил, че изграждането на нови съоръжения има връзка и с плавателните възможности по река Дунав и постави въпроса за по-бързо окомплектоване на екологичната документация по проекта Fast Danube.  

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук