Градушка с големина на орех порази реколтата в част от Русенско

0
78
Силни градушки

Силната буря, придружена с дъжд и градушка, която се изви тази нощ, е нанесла сериозни щети в част от Русенско, съобщи заместник областният управител на Русе Валентин Колев.

Градушка с големината на лешник е валяла тази нощ в град Две могили и в селата Бъзовец и Батишница, нанесени са сериозни поражения върху зеленчуковите насаждения. По думите на кмета на Две могили Божидар Борисов, образувалите се водни порои са отнесли асфалтовото покритие от част от улиците в града.

Сериозни поражения върху зеленчуковите градини има и в Беленско, където. Най-тежко било положението в село Пейчиново, където градушката била с големина на орех.

Има населени места без ток. Няма ток в град Бяла и в селата Бистренци и Дряновец. Частично е нарушено електроподаването в град Борово и в селата Копривец, Стърмен, Полско Косово, Помен, Баниска и Долна Студена. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

От силната буря по пътищата в областта има паднали дървета, клони и листа, екипи ги отстраняват.

От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта на вятъра е достигала до 86 км/час.

Синоптиците предупреждават за гръмотевични бури и обилни валежи и днес. За 10 области, сред които е и Русе, има оранжев предупредителен код за силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Останалите са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Търговище и Разград.