Градят Мемориал на Кольо Фичето

0

Мемориал и облагородяване на пространството около гроба на майстор Уста кольо Фичето във Великотърновския парк „Дружба“ са започнали негови последователи и родолюбиви българи от цялата страна.

Инициативата за тази кампания е на Великотърновското сдружение „За старите зидари“.

Дарители от цялата страна събраха над 120 хиляди лева – в пари, строителни материали и труд, и започна изграждане на монумент и чешма, почистване, реставрация и консервация на надгробните елементи, поставяне на настилки и пейки, засаждане на зелени пояси и направа на осветление.

Повод за  това богоугодно дело е 220 годишнина от рождението на Майстора.

Приживе из под ръцете на майстор Кольо Фичето излизат неподражаеми и ненадминати шедьоври в цялата страна- църкви, мостове, обществени жилищни  сгради. С майсторлъка и естетиката си   той украсява Търново, Ловеч, Бяла, Дряново, Трявна, Севлиево и Свищов.

В района около гроба на Майстор Кольо Фичето във Велико Търново  се облагородява  пространство от 100 квадратни метра.

Проектът за комплекса е на великотърновския архитект Драгомир Йосифов. Предвижда се в него да бъдат представени всички емблематични елементи от градежите на Колю Фичето – сводовете на мостовете, арките от църквите и прословутите Фичевски кобилици от фасадите на обществени и частни сгради, построени от първомайстора. Монументът се изработва от скулптора от старопрестолния град Денислав Сираков.

Монументът ще е висок 333 сантиметра и ще е изработен от врачански варовик, а колоните са част от врачански варовик и гранит.

Плановете на дарители и последователи на Кольо Фичето, на търновци, са до 26 октомври, Димитровден – празник на строителя, монументът и комплексът около гроба на Майстора да са готови.

От Сдружението „За старите зидари“  ще дарят мемориалния комплекс на Община Велико Търново, която заедно с Професионалната гимназия по строителство в града да го поддържа.