Грипът настъпва, броят на заболелите нараства

0

Увеличава се броят на заболелите от грип в страната. От днес Регионалната здравна инспекция в Монтана обяви грипна епидемия в областта. Това е първата област в страната, която стига до крайната мярка за тази зима. Превантивно се прекратяват свижданията в болниците, плановите операции, както и женските и детските консултации.

Общата заболеваемост в региона е 273 на 10 000 души, като най-засегнати са децата от 5 до 15 години. От петък до края на седмицата учениците в региона излизат в грипна ваканция. Дали тя ще бъде продължена с още дни ще се реши в края на седмицата в зависимост от броя на болните от грип в лекарските практики, които се следят.

На прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници. Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня. Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот също прекъсват учебните занятия и обявяват грипна ваканция.

Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пикът на грипа се очаква в следващите дни – до края на месец януари и първата седмица на февруари.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят да се изолират, за да не заразяват и други хора.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили