Грипът ще върлува още няколко седмици

0
Pixabay

Грипната вълна ще продължи още няколко седмици. Това заяви пред БНТ директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й в момента се разпространява активно щамът „Камбоджа“, но е възможно да се появяват и други варианти. Грипна епидемия вече бе обявена в Благоевград.

„След нулевата вълна от грип миналата година, в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме са от грип, половината са от остри респираторни заболявания“, заяви Христова.

Covid-19: Отстъплението продължава

Основната разлика между грипа и коронавируса е по-краткият инкубационен период. При грипа всички симптоми се появяват за няколко часа, докато при ковид в нужно повече време.

„Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване – в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра“, обясни Христова.

В момента ситуацията с коронавируса е спокойна, допълни тя.

Най-добрата агенция за подбор на персонал