Грипна епидемия в 4 области, в Русенско и в още 3 грипът „чука на вратата“

0
1854
общата грипна ваканция

Грипна епидемия е обявена в 4 области на страната – Стара Загора, Шумен, Бургас и Силистра. Щамът, който ни атакува тази година, е много близък до така наречения „свински грип”, известен още като „Калифорния”.

Навсякъде се прекратяват плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите.

Яслите и детските градини ще работят в условията на засилен филтър към посетителите, като болни деца и болни лица от персонала няма да се допускат. До петък ще бъдат ограничени и масовите мероприятия.

Увеличава се броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да бъде обявена епидемия.

„Пикът на грипа ще е в края на месеца, различно в градовете, но процесът вече е в ход”, коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Грипът ще засегне най-сериозно 15-16-годишните, както и тези на възраст между 30 и 50 години. Но самолечението не е препоръчително, казват лекари. Най-честата грешка е при висока температура в притеснението си да купуваме антибиотици без предварителна консултация с доктор. Добре е специалист да реши дали това е подходящото средство или лечението да е с противовирусен медикамент.

Лекарите препоръчват на всички болни от грип да носят маски, защото така предпазват околните от вируса. За здравите хора обаче маската не е сигурен защитник, предупреждават специалистите.