Грипна епидемия в Разград, в понеделник решават ще продължи ли ваканцията в Русе

0
Отменя се грипната епидемия в Силистренско

В област Разград е обявена грипна епидемия от днес, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в лудогорския град.

Причината е увеличаване на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания и достигането на епидемични стойности от 209,57 болни на 10 000 души. Разпоредени са мерки, целящи ограничаване на предаването и разпространението на остри респираторни заболявания и грип. Преустановяват се профилактичните прегледи, плановите консултации на бременни и кърмачета, както и плановите операции и задължителни имунизации.

Учениците от региона днес са на училище, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Разград. От там уточниха, че в сряда, след междусрочната ваканция на свое заседание Регионалното оперативно бюро за борба с грипа ще вземе решение дали се налага обявяване на грипна ваканция.

В понеделник, 5 февруари 2018 г., областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще вземе решение дали обявените грипна епидемия и грипна ваканция в Русенско ще бъдат удължени или ще бъде обявен техният край, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Русе. Решението ще бъде обявено в 15 часа.