ГС към ВСС: Законопроекта за разследване на главния прокурор е противоконституционен

0

От гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) определиха като противоконституционен законопроекта за разследване на главния прокурор, внесен в парламента.

Ето какво съобщават от гражданския съвет на сайта си:

„В извънредно заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет е проведен експертен дебат във връзка със Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, № 49-302-01-20, внесен в Народно събрание на 13.04.2023 г. от Министерския съвет.

В заседанието участваха 15 от организациите-членове, както и гости – наказателни съдии, прокурори и адвокати. Акцент в дебата бяха правните аргументи за противоконституционност на предложените в законопроекта текстове, изложени в становище на Асоциация „ФОРУМ“. Специално внимание бе обърнато и на недопустимостта за внасянето на подобен законопроект насочен към устройствени реформи в съдебната власт от служебно правителство. Присъстващите подкрепиха становището по законопроекта на Асоциация „ФОРУМ“ и с мнозинство гласуваха то да бъде внесено, заедно с извадка от протокола на заседанието, в Комисия по правни въпроси на Народното събрание, за да бъде взето под внимание при обсъждането му в парламента.

По повод ескалацията на заплахи към магистрати ГС към ВСС се обедини около становището, че посегателството срещу личността на конкретния магистрат е пряко посегателство срещу върховенството на закона, с оглед изключителните правомощия, които магистратите имат във връзка с правораздаването и контрола за законност. В становището си по тази част, съветът се противопостави на проявите на агресивно политическо говорене, срещу българските магистрати, което води до накърняване на общественото доверие в съдебната власт. В документа се отправя и препоръка на ВСС за засилване на дейността му по отношение на публичната комуникация и провеждане на проактивна медийна стратегия“.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук