Гюргево подкрепи кандидатурата на Русе за европейска столица на културата’2019

0

В писмо до русенския кмет Пламен Стоилов г-н Барбу посочва, че община Гюргево приветства издигането на русенската кандидатура и с готовност ще се включи като партньор.

„Русе има всички качества да кандидатства за престижната титла – казва г-н Барбу, – а трансграничната подкрепа от Гюргево  ще бъде предимство и може да допринесе за крайния успех“, пише в писмото си г-н Барбу и допълва, че румънският град от отсрещния бряг на Дунав е готов да сътрудничи на българските си съседи в областите на фолклора и етнографията, младежкото творчество и общите културни традиции, свързани с голямата европейска река.

Съседите са готови не само да популяризират кандидатурата на Русе, а и да бъдат участници в разнообразни събития. Това са културните елементи, отпращащи към световно признати вековни традиции, които съществуват и до днес, като фолклорните песни и танци от двата бряга на Дунава. Етнографската линия могат да продължат и серия уъркшопи за деца и младежи, посветени на живите традиции на местните занаяти. Друга идея е свързана с младите творци в областта на изящните и сценичните изкуства. Не са пропуснати и европейските кулинарни традиции на Дунавския регион, както и изключителните възможности за еднодневен туризъм в двата града на хора от вътрешността на страните и на туристи от трети страни.

В заключение Николае Барбу отбелязва: „Ние твърдо смятаме, че Русе като културна единица, но и като част от Еврорегион Русе Гюргево има всички шансове да спечели титлата Европейска столица на културата 2019 и община Гюргево се присъединява с всички средства за постигането на тази цел. Напълно съм убеден, че само заедно ние можем да постигнем тази голяма цел.”

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук