Хакер твърди, че е откраднал застрахователните данни на над 3 млн. българи

0
Снимка: Pixabay

Хакер, подвизаващ се под псевдонима Емил Кюлев, твърди, че е откраднал застрахователните данни по близо 3,8 млн. полици. Информацията е взета от системата на голямата софтуерна фирма „Сирма“. Хакерът твърди, че това са данни на 83 застрахователни компании у нас.

„Това означава, че държа 70% от застрахователния сектор в ръцете си“, пише той.

Данните бяха публикувани на сайта на измислената институция Държавна агенция по дигитално спокойствие. В страницата като министър на дигиталното спокойствие е посочен убитият през 2005 г. банкер и собственик  на ДСК Емил Кюлев, чието има ползва хакерът. В „надзорния съвет“ на агенцията са изброени и други покойни герои на прехода – Илия Павлов, Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора.

Хакерът обяснява, че качва за свободно ползване информацията от застраховките, защото от „Сирма“ са отказали да му платят откуп. Той е поискал от компанията 200 хил. лв. в края на миналата година, срещу които обещава да си мълчи и да им покаже пробойните в информационната им система. Засега от „Сирма“ не са реагирали. Няма позиция и от застрахователите, нито пък от МВР.

В данните публикувани от Кюлев се виждат няколко екселски таблици, пълни с данни за хиляди застраховки от различни видове – Гражданска отговорност, медицински, за злополуки и др. Фигурират имената на застрахованите, телефоните им, както и данни за брокерите. Досега няма официално потвърждение, че информацията е автентична.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили