Хакери ще тестват онлайн системата за гласуване на Швейцария

0
54
Хакери ще тестват онлайн системата за гласуване на Швейцария

Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата си за гласуване. Властите им изтъкват факта, че само седмица след започването на регистрацията за IT експерти, които да помогнат за кракването на планиран ъпдейт на 15-годишната швейцарска система за електронно гласуване – повече от 2000 хакери от целия свят са приели поканата. Федералното канцлерство и региони, известни като кантони, изразиха удовлетворение от широкия отклик.

След повече от 200 изпитания правителството смята, че е разработило новаторски „изцяло проверими системи“, които се надява да въведе за пръв път тази година, тъй като досегашната – за електронно или онлайн гласуване е остаряла.

Четириседмичният тест на хакерите започва на 24 февруари. Според вида на откритите проблеми, могат да спечелят от 100 до 50 000 франка. Ще бъдат изплатени общо 150 000 франка.

Системният оператор за електронно гласуване „Суис пост“ търси основно такива експерти, които да помогнат за намиране на непознати слаби места, така че системата да бъде подсилена. Швейцарците смятат, че е много вероятно електронното гласуване да бъде възприето изцяло или приложено в други демокрации, затова искат да усъвършенстват системата.