Хапче с инсулин ще замести инжекциите за диабетици?

0
137
Хапче с инсулин ще замести инжекциите за диабетици?

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили революционно хапче с инсулин, което може да сложи край на поставянето на ежедневните инжекции за диабетици, съобщава Sky News.

Лекарствената капсула е покрита с полимер, за да оцелее в стомашната киселина. Защитният слой е проектиран да се разтвори при pH по-голямо от 5,5, след което капсулата се разгръща в триъгълна форма. Всеки от ъглите й е покрит с няколко „игли“ с дължина 1 мм, които изпомпват лекарството директно в кръвообращението, придържайки се към чревната стена. Така стартират процеса на понижаване на нивата на кръвната захар.

„Ние я проектирахме така, че да има достатъчна сила да доставя инсулиновите микроиглички до стената на тънките черва, като се разтварят в рамките на няколко часа, за да предотвратят запушването на стомашно-чревния тракт“, казва водещият автор на изследването професор Естер Кафарел-Салвадор.

Новата капсула представлява важна стъпка към въвеждането на перорални доставки на протеинови лекарства, което е огромно предизвикателство от десетилетия.