Хелоуин – лакомство или пакост

0

Със залеза на слънцето на 31 октомври католиците палят Светещия Джак и започват празнуването на празника на Вси светии, познат повече като Хелоуин. Хелоуинското настроение в последните години завладява и България, въпреки разнопосочните мнения по темата и вечното противопоставяне с българските празници и традиции.

Подготовката е сериозна – дълбаят се тикви, организират се партита с костюми, фойерверки, малки и големи си погаждат номера, разказват страшни истории и обикалят за лакомства. Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони, а традиционните цветове са оранжево и черно. 

палят Светещия ДжакЗапочнал като празник за почитане към духовете, той се е превърнал в нощ, в която всички деца в католическите /а вече и в доста други/ страни се забавляват, маскирайки се като духчета и призраци или пък като любими герои от известни фантастични истории – пълно е с елфи, магьосници и джедаи. “Хелоуин” е съкращение от “Навечерието на Вси Светии”, което означава, че се празнува вечерта преди деня на западно християнския празник  на Вси Светии. В Православната църква, разбира се, в нощта преди 1 ноември не е “Навечерието на Вси Светии”,  честваме празника на Вси светии в първата неделя след Петдесетница.

Празникът Хелоуин има дълга и интересна история. Първите, които го празнуват, били келтите. Те отбелязвали Нова година на 31 октомври, тъй като тогава лятото свършвало официално и започвала зимата, която те свързвали със смъртта. През VII век папа Бонифаций IV утвърждава 1 ноември като ден на Вси светии, или ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Mall RousseВ края на ХIХ век Хелоуин се превръща във всенароден празник в Америка, свързан с веселия и маскаради. Започнали да се организират вечерни партита с игри и почерпки, а децата се маскирали в страшни костюми, издълбавали върху картофи и ряпа страшни лица и палели в тях свещи за успокоение на духовете.

През ХХ век Хелоуин в Америка започва да се празнува в училищата и така всяко дете се включвало в тържествата. Оттогава и деца с маскарадни костюми обикалят домовете, а домакините задължително им дават бонбони и сладкиши.

Задължителен атрибут е тиквеният фенер, който се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук