Херпангини и вируси мъчат децата през лятото

0
1361

За това предупреждава д-р Венета Немецова от педиатричния кабинет на Медицински център „Медика Експерт”.
Херпангината се получава след попадане на инфекция или бактерия в носоглътката. При инфекцията гърлото се зачервява и се покрива със ситни прозрачни мехурчета. Те се пукат бързо, но оставят малка раничка, която дразни децата при преглъщане на храна или течности.
Само по себе си червеното гърло не е опасно защото е признак, че организмът се бори с инфекцията. Важно е да се знае, че не всяко подобно състояние трябва да се атакува на всяка цена с всички възможни средства и препарати, коментира д-р Немецова. Тя уточни, че през летните месеци най-честите инфекции при децата се появяват заради мръсни ръце. Типично през този сезон нараства броят на децата, които боледуват от ентеровируси. Симптомите са общо неразположение, висока температура, която може да стигне до 40 градуса, силно зачервено и раздразнено гърло, отпадналост, липса на апетит и нежелание за игра. Възможна е появата на обрив, който не е сърбящ.
„В първите дни на заболяването е най-важно да се понижи температурата и тя да падне под 38 градуса. При приемане на медикаменти през устата може да се стигне до повръщане, тъй като хапчетата понякога дразнят стомаха. Това от своя страна може да доведе до повръщане и обезводняване на организма. Точно за това, при подобен тип вируси е препоръчително да се използват свещички за сваляне на температурата”, каза още д-р Немецова.
Тя подчерта, че при летните вируси не е задължително лечението да бъде с антибиотик. Ако все пак състоянието на детето не се подобри в рамките на два дни, необходима e нова консултация с педиатър.
За да избегнем до максимум вероятността детето да „лепне” ентеровирус през летните месеци е изключително важна хигиената и особено миенето на ръце след всяка игра на вън. Дали ще дадете на детето си пробиотици, витамини и имуноукрепващи препарати е ваш избор, но преди да купите такива е добре да се консултирате с педиатър, съветва д-р Немецова. Все пак тя подчерта, че таблетките витамини през лятото могат да бъдат заменени по-успешно с пресни плодове и зеленчуци с които пазарът е пълен в момента.