Хилядолетен бряст, претендент за „Европейско дърво на годината”, да го подкрепим

0
2627

Гласуването в надпреварата започна на 1 февруари, а за титлата през 2014 г. освен България се състезават още девет страни: Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия, Уелс. Първенецът ще бъде определен чрез гласуване от 1 до 28 февруари в интернет на страницата на конкурса www.treeoftheyear.org.

Българският претендент – хилядолетният бряст, се намира в центъра на Сливен и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители. Той е символът на града и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност.

Въпреки, че сред тазгодишните финалисти българското дърво убедително води по възраст, то ще има сериозна конкуренция в лицето на любими на хората дървета като чешкия Дъб-защитник, дъба пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летния дъб-бонзай, гордост на бретонците.

Дървото беше номинирано от Община Сливен и получи активна подкрепа от своите съграждани, които се надяват, че същият интерес и силна подкрепа ще получи отново и в международния конкурс.