Химическа фирма строи незаконно производствени резервоари в КТМ

0

Това стана ясно по време на публична дискусия относно дългосрочните мерки за ограничаване и минимизиране на отрицателните въздействия върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене, която се проведе в Зала 1 на областната администрация.

Проверката бе разпоредена от областния управител на Област Русе Стефко Бурджиев по повод сигнал на граждани. Установено е, че е монтирана колона, част от инсталация за производство на гудрон и че са монтирани резервоари. Извършена е проверка в Община Русе, при която е установено, че за посочените строежи няма одобрени инвестиционни проекти и не е издавано разрешение за строеж. За извършеното незаконно строителство са съставени два броя констативни актове.

От Регионалната здравна инспекция признаха, че част от фирмите използват в производствата си канцерогенни вещества.

Ако от фирмата нарушител не бъдат премахнати доброволно незаконните постройки, това ще бъде направено принудително от контролните органи.

„Ще сезираме всички институции в България, първо и наред с това ще сезираме и институциите в Европа, които имат отношение към екологията“, заяви Веско Маринов, представител на Инициативния комитет, който пръв сезира за нарушенията. Жителите на Мартен остават в готовност за гражданско неподчинение.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук