Хлябът става 2 лв. до края на годината?

0
Lunchbox Recipes

До края на година цената на килограм хляб може да достигне 2 лв. Това сочат данните от експресно проучване за динамиката на цените в началото на есента, направено от КНСБ. Отчита се ръст на цените на хранителните стоки, който се дължи основно на два фактора – поскъпването на петрола и природния газ на световните пазари, както и инфлацията. Причината за по-високата инфлация са отново повишените цени на енергийните продукти, отчита проучването.

„Тази тенденция се наблюдава и в останалите развити икономики. Годишната инфлация в Еврозоната се очаква за август 2021 г. да бъде 3% спрямо 2.2% към юли, показват предварителните данни на Евростат. Това е рекордна инфлация за последните близо 10 години. Основната причина за високата инфлация са енергийните продукти, които за година поскъпват с 15.4%. Но в значително по-умерени граници е повишението на цените на храните, алкохола и цигарите с 2%, и на услугите с 1.1%“, посочват синдиката.

Към момента средната цена на хляб „Добруджа“ е 1.72 лв., като за последната година тя се е увеличила с 7 стотинки.

„Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари. Прогнозите на основните международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в т. ч. и на пшеница, което ще възпрепятства по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст., следствие от повишаване цените на енергоносителите. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигнат около 1,80- 2 лв.“, пишат от КНСБ.

Сериозен ръст се отчита и при цената на друга стока от първа необходимост – олиото. Само за година скокът е с 43%. В момента слънчогледовото олио се предлага средно за 3.86 лв. при 2.70 лв. през 2020 г.

Скок има и при цените на зеленчуците. Краставиците са поскъпнали с 35.8%, доматите с над 17%, червеният пипер – с 23.7%.

Увеличението ще се запази, прогнозират от КНСБ.

„Тревожен е фактът, че темпът на нарастване на цените на производител достига до 13.6% през м. юли. Това са индикации за продължаващ ръст на потребителските цени, който ще зависи и от поведението на стопанските субекти. Възможно е да се допусне, че бизнесът ще има възможност да поеме тези изменения, след като през пандемичната 2020 г. при намаление на цените на природния газ и транспорта нямаше драстично намаление на цените на стоки и услуги от първа необходимост“, посочват от синдиката и за пореден път заявяват, че в следващите пет години трябва да има устойчив ръст на заплатите с поне 12.5%.