Холандия и Норвегия с грижа за пчелите

0
155
Холандия и Норвегия с грижа за пчелите

Кампания на градската управа в холандския град Утрехт стана хит в социалните мрежи. Държавните служители в страната признаха нарастващия проблем с изчезването на пчелите и намериха изобретателно решение като поставиха 316 островчета за тях по автобусните спирки, превръщайки ги в убежище.

С покрити с растителност навеси, градът изглежда по-приветлив и се подобрява качеството на въздуха в околността. Поляните с цветя на необичайни места със засадени сукуленти не само подпомагат биоразнообразието, като примамват повече пчели, но улавят фин прах и съхраняват дъждовната вода. За „висящите“ градини се грижат работници, които се движат с електрически превозни средства, а автобусните спирки са оборудвани с енергийно ефективни LED светлини и бамбукови пейки.

Утрехт също така предложи на жителите си схема, по която те могат да кандидатстват за финансиране, ако са решили да превърнат собствените си покриви в зелени поляни с цветя.

В страната живеят 358 вида пчели, но повече от половината вече са застрашени и включени в Холандския червен списък.

Наскоро Норвегия също предприе мерки като създаде в Осло първата в света магистрала за земни пчели. Привлекателният път е пълен с „хранилки“ (разположени на 250 метра една от друга) за тях, забранен е за автомобили, осеян е с цветя, като хората трябва да пазят насекомите. Дори има изградени „хотели“ за пчели – малки дървени кутии с цепнатини, в които те могат да живеят. А върху покривите на сградите и балконите са поставени саксии с цветя отново с грижа за пчелите.

Жителите на норвежката столица трябва да се съобразяват с много забрани, които гарантират оцеляването на полезните насекоми. Използването на пестициди в района на магистралата е строго забранено. Необходимото внимание и грижа идва заради прогнозата, че след няколко години 6 от общо 35-те вида земни пчели в страната вече няма да ги има.