Пик на грипа

„Хонконг“ пристигна в Русе

Автор:
8 ян. , 2018  

Първият случай за сезона на грипния вирус H2N3 – „Хонконг“ вече е регистриран в Русе, съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Заболяването е било установено в петък при 52-годишна жена. Вирусът е от тип А, допълни проф. Кантарджиев. Досега в страната циркулираше грип основно от тип В, но с постепенното засилване на епидемията започват да доминират щамове от тип А. Само за една седмица, от 18 до 24 декември, медицинска помощ са потърсили близо 60 000 души със симптоми за грип – висока температура, болки в гърлото и мускулите, обща отпадналост и главоболие или остри респираторни заболявания. През последната седмица на декември пък те са били 35 000. До края на 2017 г. бяха изолирани щамовете „Ямагата“ и пандемичният H1N1, познат като свински грип. Сега бе регистриран и H2N3 – „Хонконг“, който специалистите очакваха тази година.

Според главния санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев “Хонконг” е циркулирал е по-дълго време у нас и се очаква повече хора да имат имунитет срещу него. Затова ако е той, би трябвало епидемията да е малко по-слабо интензивна. Ако е новият “Мичиган” обаче, почти нямаме срещи с него и няма изграден обществен имунитет”, смята д-р Кунчев.

Последните години циркулацията на грип започва с щамове от тип В, какъвто е и “Ямагата”, с което се обяснява и по-големият брой регистрирани случаи досега, припомни д-р Кунчев. Разлика за пациента, а и за лекуващия лекар обаче няма, тъй като клиничната картина, поведението и лечението протичат по един и същ начин. Симптомите са едни и същи – болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и трудно става от леглото.

По време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим. Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи. Независимо дали сме навън или на затворено място, е най-добре да се разговаря с хората на метър и половина разстояние. Ръцете трябва да се мият по-често и със сапун, както и винаги да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, веднага след това трябва да се дезинфекцира, за да не се прехвърлят бактерии по други повърхности, съветва д-р Кунчев. Според него, носенето на хирургична маска от здрав човек не е препоръчително, защото след час-два се овлажнява от дишането и става пропусклива и неефективна. “Тя е по-полезна за вече разболелите се, за да не разпръскват вируса”, категоричен е д-р Кунчев.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.