Хората с кръвна група 0 най-малко застрашени от с COVID-19?

0

Хората с нулева кръвна група са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema

Освен това те имат значително по-малък шанс за усложнения вследствие инфектиране с новия коронавирус.

Изданието се позовава на две проучвания, публикувани в списанието Blood Advances. Според автора на изследването Торбен Барингтън от Университета на Южна Дания, за констатациите изследователският екип сравнява данните от датския здравен регистър от повече от 473 000 лица, тествани за COVID-19, с данни от контролна група от над 2,2 милиона души от общото население. Сред положителните за COVID-19 те откриват по-малко хора с нулева кръвна група и повече хора с типове А, В и АВ.

Констатациите също така показват, че кръвни групи A и AB са свързани с повишен риск от тежки клинични резултати от инфекция с COVID-19. Хората с тези кръвни групи по-често се нуждаят от включване на респираторно дишане или диализа за бъбречна недостатъчност.

По-рано, друго проучване, публикувано в списанието „Клинични инфекциозни болести“, установява, че хората с кръвна група А може да са по-склонни към инфекция с COVID-19, докато тези с нулева кръвна група са с по-малък риск от заразяване с вируса.