Хотелиери и ресторантьори искат по-ниска такса смет

0
Снимка: Unsplash

Хотелиери и ресторантьори настояват да им бъде намалена такса смет за настоящата година като компенсация за загубите заради пандемията. Някои общини вече са взели мерки и таксата е на половина още миналата година.

Хотели и ресторанти масово отчитат по-ниски обороти. С около 90% е спаднал този на русенски хотел. Макар и работеща на загуба фирмата на Мая Русанова дължи огромна сума за изхвърляне на смет, която в момента е колкото на 1 домакинство.

„Реално едно домакинство изхвърля за ден, ден и половина 1 чувал, ние изхвърляме същото количество. Таксата ни годишната за 2020 година беше 22 000 лева, такса смет. Ресторанта не работи от 13 март, откакто затворихме миналата година“, казва тя.

С проблема се сблъскват всички собственици на заведения и хотели в страната.  Спортният бар на Ивайло Маникатов в Шумен в момента работи само на загуба, защото приходите са нищожни. В същото време годишната такса смет е дължима в пълен размер – около 800 лева.

„Всяка едно стотинка е важна за нас в момента при положение, че заведенията са затворени. Браншът, виждате, изпитва неистова нужда от финансова подкрепа. Чакат се, казват, че до края на месеца ще има преводи на някакви пари, доста хора не получават“, казва той.

От русенския съюз на хотелиерите и ресторантьорите са изпратили искане до общината и общинския съвет таксата да бъде редуцирана.

„Тази година Община Велинград, която е немалка и с доста хотели, намали с 50% таксата смет. Най-интересното е, че в този локдаун ние дори не хвърляме боклук, защото ние не работим“, казва председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.