Хр. Крушарски: През август Летище Русе ще може да се използва като гражданско

0

През м. август Летище Русе ще може да се използва като гражданско. Това заяви на днешното заседание на Общинския съвет Христо Крушарски, съдружник в дружеството „Еърпорт Русе“, което експлоатира летището.

По думите му, има значителен напредък в изпълнението на поетите договорни ангажименти, поети в края на февруари 2023 г. Завършени са 14 от 15-те точки, с които дружеството се е ангажирало в договора. Остава да приключат дейностите по изпълнението на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“, което ще позволи летището да може да се използва като гражданско.

По думите на Крушарски вече има възможност за излитане и кацане на самолети, без да преминават през терминала, по който има още довършителни дейности по оборудването. Той ще бъде реконструиран, като предстои да се закупят рентгени и специализирана техника, за да отговаря на изискванията. Дейностите ще бъдат извършени след решение на Общинския съвет.

„Имаме интерес да развиваме Летище Русе, като за целта сме създали инвестиционна програма, включваща изграждане на няколко хангара за ремонт и поддръжка на самолети, които ще бъдат обслужвани тук“, подчерта Крушарски и допълни: „Летище Русе вече е летище“. Предвижда се удължаването на пистата с над половин километър, за да бъде възможно кацането на по-големи самолети, както и карго полети. „Еърпорт Русе“ е в процес на преговори с Община Иваново, която стопанисва имота зад летището, като това ще позволи бъдещото разширение на терена. За поддръжката и обслужването на новите съоръжения ще е необходим персонал от над 200 души. Крушарски призова общинските съветници да подкрепят даването на отстъпено право на строеж на допълнителните помещения, тъй като различни инвеститори вече са предложили изграждането на база за поддръжка на самолетите и подготовка на летателен състав.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук