Християни и мюсюлмани градят заедно черква

0

Християни и мюсюлмани от шуменско село се обединиха в идеята за строеж на църква. Място за храма е отредено преди 4 години, а днес бе направена първата копка за новия храм.

В село Вехтово и сега има църква – „Св. Великомъченик Димитър“ . Тя се помещава в стара сграда в плачевно състояние. Затова през 2011 година църковното настоятелство започнало инициатива за събиране на средства за нов храм. Всеки ден както християни, така и мюсюлмани отделяли пари за инициативата.

„Всички имат желание да има църква. Искаме да има нещо новичко – хубавичко, където да влезем. Все пак половината хора във Вехтово са българи“, казва жителката на селото Стоянка Михайлова.

Според ходжата Лютфи Ахмед мюсюлмани и християни винаги са били заедно и са си помагали в дух на взаимно уважение. Свидетелство за това е и фактът, че преди години двете общности събрали пари за ремонт на джамията.

През 2014 г. Община Шумен дарява парцел, а архитект Добрил Добрев прави безплатно проекта за храма. Митрополит Йоан дори слага първия камък, но градежът стига до дървен кръст.

Изграждането на храма ще струва близо 140 хиляди лева. С дарения досега са събрани 48 хиляди. За в бъдеще хората в селото се надява да намерят и останалата сума, за да бъде завършен новият храм, обединил двете религии.