Христо Иванов: Усмивката на Доган ни струва половин милиард лева

0
Снимка: БГНЕС

Данните за отпускани на близки до властта фирми от държавната банка за развитие (ББР) са притеснителни, но по-големият проблем е лиспата на рекация от страна на институциите. Това каза пред бТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

ББР дала милиони на Пеевски, Вълка и ПИБ

Повод за изказването му станаха данните, изнесени от минситерството на икономиката. Според тях лъвският пай от държавните кредити за близо 1 млрд. лв. са отишли при общо осем компании. Четири от тях са индиректно свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, каза икономическият министър Кирил Петков. Данните на ведомоството му сочат, че държавни кредити са получили „Слънчев ден“ АД, „Благоевград – БТ“ АД и „Роудуей кънстракшън“ АД (по над 140 млн. лв), „Маркет инвестмънт“ АД („Техномаркет“) и „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД (по над 115 млн. лв.), Параходство „Български морски флот“ АД, „Транспект“ АД и „Инса Ойл“ ЕООД (по над 60 млн. лв.)

„Проблемът е в усмивката на Ахмед Доган. ББР е създадена да подпомага стартиращи бизнеси. Когато „Булгартабак“ получава финансиране от ББР, това не е нито малко, нито средно, нито иновативно предприятие, нито отговаря на критериите. И тук виждаме едно отклоняване от целта на банката. И възниква въпросът – това поредната усмивка на Доган ли е“, заяви Иванов.

ДПС се кълне, че Пеевски няма кредити от държавата

Той припомни, че през 2005 г. самият Доган каза: „През последните петнайсет години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко моя усмивка“.

„Тези усмивки ни струват по половин милиард И тази година 10 хиляди деца в София нямат детски градини – това са парите, които липсват за ваучери“, заяви Иванов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили