И лъвът Терез от Разград почина

0

И вторият лъв от Разград – Терез – е починал в Холандия, съобщиха от организацията „Четири лапи България“, които през 2018 г. съдействаха за транспортирането му до Холандия през 2018 г. Преди девет месеца почина и брат му Масуд.

Двете котки бяха родени в Разград през 2017 г. и още тогава имаха здравословни проблеми, след като бяха стъпкани от майка си. Лъвчетата бяха в изключително тежко състояние и у нас нямаше условия за правилното им отглеждане. Въпреки това дълго време институциите не даваха разрешение за преместването им.

Едва след серия граждански протести и сериозен обществен скандал тогавашният екоминистър Нено Димов разреши лъвчетата да бъдат изпратени в Холандия.

🇬🇧
FOREVER IN OUR HEARTS ❤
Only ten months after saying farewell to Masoud, we are struck with grief again. We had to…

Posted by FELIDA Big Cat Sanctuary on Monday, May 10, 2021

 

Братята лъвове пристигнаха във Felida през февруари 2018 г.. Бяха само на пет месеца и тежаха само по 20 кг всеки. Бяха толкова млади и вече болни. И двамата страдаха от тежки неврологични проблеми, след като са родени в кръвосмешение в нелегален български зоопарк. Картите, които бяха получили от съдбата, означаваха безкрайни здравословни предизвикателства“, написаха от организацията Felida Big Cat Sanctuary, които се грижеха за Терез и Масуд.

Те допълват, че след смъртта на Масуд през миналата година, заболявания са открити и при Терез, но не в толкова напреднал стадий. През последните дни обаче е станало ясно, че той има проблеми с бъбреците.

Това е често срещано при по-стари котки, но при млади животни, с труден старт в живота, отказът на бъбреците може да се появи и по-рано. Това застигна и Терез преди няколко седмици. Взехме всякакви мерки, но въпреки това Терез ставаше все по-немощен и след задълбочена консултация, стана ясно, че няма начин Терез да се възстанови“, написаха от организацията.