И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за коронавирус

0
Pixabay

Личните лекари също ще могат да изписват безплатни лекарства за коронавирус, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Досега медикаментите се даваха само от медиците в т.нар. ковид зони. От началото на следващата седмица и джипитата ще могат да издават такива рецепти електронно. Решението е взето от НЗОК.

Сред безплатните лекарста има антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди за облекчаване на симптомите. Промяната идва след като многократно джипита заявиха, че искат и те да имат тази възможност. Смята се, че по този начин работата им ще бъде облекчена, а ситуацията за пациентите също ще се подобри.

Ще се преразпределят още пари за болниците, които лекуват заразени с коронавирус, каза още Златанов. Става дума за около 39 млн. лв. Те ще се дават на лечебните заведения, които са отделили поне 10% от леглата си за ковид болни. В момента 209 болници лекуват заразени с коронавирус, обясни управителят на НЗОК Петко Слачев. Той даде пример, че ако болница има 10 легла, поне 2 трябва да са заети, за може да се получат допълнителните средства.

Според Златанов тези пари ще са от полза на болниците в извънредната ситуация. Той обясни, че напоследък лечебните заведения отчитат повишени разходи за ток и кислород.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили