И моловете настояват за разхлабване на мерките и помощ от държавата

0
Снимка: Unsplash

От Българската асоциация на ритейл центровете също настояват за разхлабване на мерките срещу коронавируса. Според последната заповед на здравния министър те остават затворени, въпреки че много други обекти ще отворят поетапно през следващите десетина дни.

„Няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените от ковид в страната“, пише в позицията им.

От организацията подчертават, че търговските центрове разполагат с огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда.

Учениците – в училище след ваканцията, отварят откритите заведения

„В тези обекти се прилагат редица мерки за сигурност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора, пише още в становището“, заявяват от асоциацията.

„За да бъдат ефективни, мерките трябва да бъдат разхлабвани като се спазва определен баланс. В противен случай основната финансова тежест пада само върху отделни сектори, сред които е и търговията в големите обекти. Ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата“, пишат още те.