И мостовете на магистрала „Струма“ пострадаха от лошото време

0

Насипите в основите на мостовете по магистрала „Струма“ са изровени от придошли води. За това сигнализираха потребители в социалните мрежи. Едва след множество запитвания и коментари от агенция „Пътна инфраструктура“ благоволиха да пуснат съобщение. В него уверяват, че няма опасност за съоръженията. Наред с това обаче признават, че се налага подобряване на отводняването.

Проблемът в района на софийското село Мало Бучино. Съвсем наблизо преди дни върху магистралата паднаха скали, а от АПИ хвърлиха вината върху първоначалния проект, изготвен преди повече от 10 години.

АПИ призна, че магистрала „Струма“ е построена с грешки

Въпросната отсечка се водеше магистрала „Люлин“, но след това правителството реши да я включи като част от „Струма“. Става дума за 19-километровия участък между София и Перник.

„При строителството на автомагистрала „Люлин“, която е част от АМ „Струма“, мостовите съоръжения са изградени с пилотно фундиране, пилотите са на дълбочина 20 метра и няма опасност от пропадане. Тъй като трасето на магистралата преминава през райони, които са водосбор от планина Люлин, при обилни валежи водите, които се стичат от склоновете на планината, образуват наноси от кал и тиня и запушват деретата, по които водата трябва да се оттича. Вследствие на това се нарушават насипите под съоръженията. Предприети са действия и започва запълване на изнесените от водата земни маси с подходящ материал за възстановяване на насипа. Предстои изготвянето на проект за подобряване на отводняването. Целта е той да бъде изпълнен в новия строителен сезон“, пишат от АПИ.